Rabarberfromage

Posted by Sacha in Dessert, Mad, Mousse og fromage, Opskrift | Leave a comment

Hvem kender ikke citronfromage, en vaskeægte dansk klassiker fra da mor var dreng og månen lavet af grøn ost.
En anden klassiker er en lille fin lyserød forårssag, nemlig rabarberen. En af de grøntsager der får alt for lidt kærlighed, hvilket gør at den oftest er at finde som kompot, saft og som indslag i en crumble.
Hvilket jeg synes er lidt synd, så jeg tænkte at det måtte være muligt at udnytte saften til andet end saftevand, nemlig som smagsgiveren i en fromage.

Rabarber har en sart og fin smag, så det krævede mere end et forsøg at få smagen frem og jeg vil ikke mene at jeg er færdig med at lege med rabarberfromage, vil mene at den kan fintunes mere, men da rabarbersæsonen skal udnyttes så kommer her den pt. bedste udgave af rabarberfromage fra min hånd.

Det besværlige i denne proces er ikke husplassen, men at få kogt rabarbersaften nok ind – er den for tynd, drukner smagen i fløde og æggeblommer.
Man kan evt. serverer lidt af rabarberkompotten til (hvis den da ikke er endt som tilbehør til kyllingen), nu da selve fromagen er fin i smagen.
RabarberfromageRabarbersaft:

  • 200 g rabarber
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk citronsaft
  • 2 dl vand

Skyl og rens rabarberne og skær dem i ca. 1 cm lange stykker og læg dem i en gryde.
Hæld sukkeret på og ryst rundt.
Tilsæt citronsaft og vand.

Sæt så gryden på blusset, på fuld skrue og når det koger lægges der låg på og der slukkes for blusset. Lad rabarberne stå at dampe under det tætsluttede låg. Lad det stå 10-15 min. uden at der lettes på låget. Nu skulle rabarberne gerne være møre og saften kan hældes fra, ved at hælde rabarberne igennem en sigte, pres med en ske saften ud af kompotten.
Mål op hvor meget saft du har nu, der skulle gerne være 3 dl – er der mere eller mindre er uden betydning.
Smag evt. på saften om den har brug for lidt mere syre, hvis det er tilfældet juster med citronsaft.

Nu hældes saften op i en gryde og sættes over blus igen, er saften varm kan man nøjes med svag varme hele tiden, er saften kold skal man starte på højeste varme, hvor efter man skruerne ned til 1-2 stykker. Lad det passe sig selv ved svag varme.
Efter ca. 30 min vil saften være reduceret til ca. den halve mængde.

Lad saften køle ned og nu er den klar til brug.

 

Rabarberfromage (4-6 portioner):

  • 4-5 spsk rabarbersaft
  • 2 æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 2,5 blad husplas
  • ½ lille vaniljestang
  • 2 dl piskefløde

Start med at lægge husplassen i blød i koldt vand i ca. 10 min. og ja, der står 2,5 blad og da de er nemme at dele er det ikke noget stort problem.
Pisk fløden til blødt med fast skum og sæt skålen til side.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, bland dem med lidt sukker.
Pisk sukker, vanilje og æggeblommer lyse og luftige.
Pisk rabarbarsaften i æggemassen og sæt til side.

Knug husplassen fri for vand og smelt den over et vandbad, når den er smeltet tilsættes 1-2 spsk af æggemassen, som røres godt ud i husplassen.
Rør herefter den let nedkølede husplasblanding ind i resten af æggemassen og bland det godt sammen. Vend nu flødeskummet i blandingen.

Nu kan fromagen hældes op i den eller de ønskede skåle og lad det stå tildækket i køleskabet i mindst 4 timer inden servering.

Hvis man mener at der er for lidt fromage, kan man altid servere frugt ved siden af, men vælg ting som jordbær og hindbær i det de komplimenterer rabarbersmagen.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.