Lidt om Odense og odenseanere

Posted by Sacha in Danmark Rundt, Odense | Leave a comment

I weekenden fik en deltager i et radioprogram glemt at tænke før vedkommende talte, hvilket betød at Fyn blev omtalt i mindre pæne vendinger uden begrundelse.

Noget der sjovt nok fik Fynboerne op ad stolen, for at forsvare vores lille grønne ø.
For nok kan vi tale rigtig skidt om vores ø, vores nabobyer og endda egen by og dem der bor der, men når andre gør det samme, uden begrundelse, som rammes vores stolthed.

Jeg hørte ikke programmet, da jeg var opslugt af en bunke LEGO-klodser og Netflix, men de mange knap så sjove jokes der findes om Fyn har jeg hørt en hel del gange.
Men det der fik mig til at tænke over de små ting der fortæller noget om hvor vi kommer fra i landet, var da jeg på Instagram så et sted nævnt som: “Rådhuspladsen Odense”, hvilket odenseanere (og sikkert også en hel del fynboer, som ikke er odenseanere) ved at det hedder det ikke… No hard feelings, men en odenseaner vil smile overbærende af dig, hvis du siger det og måske rette dig.

Så tænkte jeg at en lille Guide til Odense og odenseanere ville være på sin plads, jeg er ikke indfødt odenseaner, men det er mine forældre (jeg er dog fynbo).

  1. Flakhaven, det er navnet på pladsen foran Rådhuset.
  2. Hvis nogen spørger om I en sommerdag skal mødes i Mosen, så hentydes der til Munke Mose, men det kan også i hvilke tilfælde henvise til bydelen Vollsmose.
  3. Kongens Have er området der forbinder Banegården med Centrum, her er der underholdning i løbet af sommeren, hvor af nogle er gratis.
  4. Tusindårskoven, som er hvor blandt andet Tinderbox afholdes ligger nogle km. fra Banegården.
  5. Centrum eller gågaden, og hverken Strøget eller Midtbyen.
  6. Striwerne, henviser til byens Superligahold, men sig aldrig byens hold – hvis der er en 9’er eller 13’er (supporter af hhv. B1909 og B1913) tilstede vil masken sandsynligvis stivne.
  7. Skovsøen, et sted man tager ud når vejret er godt for at spise (dyre) isvafler.
  8. HC. Andersen er over alt, hvilket der er delte meninger om.
  9. Harry Potter Festivallen finder sted i efterårsferien, hvilket vil sige børn med kapper og pinde i hånden er at finde i gadebilledet i centrum, og Vintapperstræde er forvandlet til Diagonalstræde.
  10. Æggekage blev indtil i sommers indtaget på Carlslund ude i Fruens Bøge.
  11. Tarteletfestival, her vil jyder nok øffe en smule – men det er en stor begivenhed.
  12. Rustenborg = Universitetet. Et øgenavn for universitetet pga. udsmykningen.
  13. Teknikum, stedet der indtil sidste år uddannede ingeniører og som blev til Teknisk Fakultet inden de byggede nyt ved Rustenborg, fra næste år rykker bla. de sygeplejeskestuderende ind.
  14. Dalum Landbrugsskole, som i virkeligheden ligger i Hjallese (folk er før kørt forkert).
  15. Vollsmose, anden bydel i Odense – måske den mest kendte.
  16. Lufthavnen ligger i Beldringe og ikke i Bellinge (førstenævnte ligger vist nok i Odense Kommune og ikke Nordfyn – det ligger lige på grænsen). Bellinge ligger sydfor motorvejen.
  17. Bolbro, her afslører fordelingen af trykket om man er odenseaner, på samme måde som man bliver afsløret i at komme udefra når man udtaler Jægersborg (område i Gentofte)
  18. Spisesteder og en festlig aften i byen? Der må jeg give fortabt, jeg ved hvor man gik hen da jeg var i gymnasiealderen, hvilket er nogle år siden… 😉

Det her er ting som jeg for alvor lærte at kende, da jeg selv flyttede til Odense første gang tilbage i 2003, selvom et par af punkterne først er kommet til senere.

Vi er et lille land, men alligevel er det lykkedes os at have de der små ting der adskiller os, hvilket jeg ser som en charme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.