2013 var vist flødebollens år i den danske madbloggerverden, synes jeg stødte ind i den flere gange og som altid er jeg nærmere sidst med det første end omvendt.
What the heck! Jeg nåede at være med på falderebet, og fik smurt mig godt og grundigt ind i guf hjemme i mine forældres køkken, hvor jeg af uransagelige årsager slap for at blive fotograferet med guf op ad armene.
Det var en utrolig klistret fornøjelse bare at forsøge at få guffet/skummet ned i sprøjteposen, for det lod sig ikke helt frivilligt komme ned i bunden at posen.
Men det var alle anstrengelserne værd og jeg kaster mig gerne over det igen, og jeg takker Fru. Blomsterberg for opskriften, dog har jeg pillet lidt ved den i forhold til den oprindelige. I det jeg har skåret ned på skummet, hvilket jeg ikke har været ked af, da mængden har været passende uden af blive vammel.
De frysetørrede jordbær er nogle jeg købte hos det søde liv til kulinarisk sydfyn i sommers, en tur på google kan hjælpe med andre forhandlere, hvis det skulle være.

I øvrigt, et sukkertermometer er et must og helt generelt, så er et sukkertermometer en god ting, hvis man vil lege med varmt sukker.
Hop ned under billedet, så kommer I til selve opskriften og god fornøjelse.
Kransekagebunden
- 60 g æggehvide
- 100 g flormelis
- 300 g marcipan
Fremgangsmåde
Rør æggehvide og flormelis sammen og ælt det her efter lidt efter lidt i marcipanen, indtil massen er ensartet.
Hæld massen i en sprøjtepose, alternativt en frysepose, med en åbning eller tyl på omkring 1 cm i diameter.
Sprøjt kransekagemassen ud i nogen lunde ensformige kager, på en plade med bagepapir, glat evt. toppen ud med en fugtet finger.
Hvor mange du får ud af det afhænger af hvor store du laver kagerne, husk at der skal guf på, så tilpas størrelsen med det i tankerne.
Sæt denne pladen oven på en anden plade, for at undgå at bliver brankede i bunden af undervarmen.
Sæt de to plader og kransekagebunde i ovnen ved 190 grader i ca. 10 min, indtil overfladen er gylden, men hold for en god skyld øje med dem, i det til fælde at de skulle være færdige før.
Tag kagerne ud og lad dem køle af, efter lidt tid løsnes kagerne forsigtigt fra bagepapiret med en god spatel eller kniv og lad dem så køle helt af.
Skummet
- 125 g sukker
- 35 g vand
- 55g glucosesirup
- 60 g æggehvide
- 7 g sukker
- 20 g frysetørret jordbær (pulveriseret – kan gøres i en blender selv)
Fremgangsmåde
Vej de 125 g sukker af, lav en fordybning og vej herefter de 55 g glucosesirup af heri, så klistre det mindre, når det skal hældes over i gryden.
I en ikke alt for stor gryde, dog med solid bund og håndtag der kan håndteres med en hånd, blandes førnævnte sukker/glucosesirupsblanding og vand.
Lad det koge op til 117 grader sharp!
Så frem med sukkertermometret.
Mens denne blanding stille og roligt kommer op i graderne piskes æggehviderne med de 7 g sukker ganske let.
Når sukkermassen når de 117 grader hældes dette i en tynd stråle ned til æggehviderne mens der piskes med elpiskeren på middel hastighed.
Når al sukkermassen er i, hældes de jordbærstøvet i og der piskes nu på maksimal hastighed.
Skummet skulle nu gerne blive blankt og fast.
Hæld skummet på en engangssprøjtepose, hvor sprøjtehullet er omkring 2 cm i diameter og sprøjt det på bundene.
Lad dem sætte sig lidt inden de overtrækkes.
Overtræk
- 400 g chokolade
Smelt chokoladen, og hvis du som jeg ikke er verdensmester i temperering af chokolade, så gør det ikke så meget. Vi lærer det vel på et tidspunkt.
Dyp flødebollerne og gerne af bunden også, lad det køle af.
Skulle der blive chokolade i overskud, kan man enten vippe hakkede mandler i eller hælde varm mælk på, til en kop varm chokolade.
Opbevar dem de færdige flødeboller ikke alt for varmt.