Cand.akutjob

Posted by Sacha in mig, mig og lidt mere mig, Samfund | Tagged , , | 6 Comments

Alle der har haft Old i gymnasiet, har sikkert stiftet bekendtskab med Ate, eller som hun blev kaldt af min Oldlærer i sin tid: Rullegardinet Ate, pga. hendes evne til at sløre sindet/at se verden uklart.

Jeg har siden 1. februar i år vidst at min stilling ville være en tidsbegrænset en af slagsen, dvs. med en udløbsdato. Først var datoen 1. august men inden sommerferien, for alle andre end mig, fik jeg forlænget ansættelsen til årets udgang, hvilket jo nærmest er i morgen.

Selvom jeg har vidst dette, så har jeg skudt det fra mig, da tanken om dagpenge, systemet og alt hvad der følger med, inklusiv den offentlige gabestoks modpoler.

Først den 4. december og jeg gentager den 4. december klapre rullegardinet Ate op og det går op for mig, at jeg har ikke længe tilbage på arbejdesmarkedet, før jeg igen hænger på de ugentlige aftaler med jobnet.dk.

For lige at komme på forkant med tingene, da min a-kasse næppe har folk på arbejde de få dage mellem jul og nytår, så ringer jeg der ind for at høre: Hvordan står jeg.

Svaret jeg fik gav mig med det samme knaldende hovedpine, kvalme og tårerne der  stod ud af øjnene på mig, som var det Niagara vandfaldet.
Svaret var: Du har 22-24 ugers dagpenge tilbage uanset om de hedder dagpenge eller feriedagpenge. SLAM!!
Fed besked når man gik og troede at de seneste 11 måneders fuldtidsarbejde talte i regnskabet direkte og ikke på en lukket bankkonto, der først tages i brug når timebanken når de forjættede nittenhundrede og en sjat timer, jeg mangler et sted mellem 150 og 200 timer.
Det er meget meget meget få timer, der skiller mig fra at have omkring 24 uges dagpenge tilbage før Kontanthjælp til at have 2*52 uger på dagpenge.
Da jeg spurgte ind til muligheden for en akutsamtale i første eller anden uge af januar, lød svaret at der jo var mange andre der stod i samme båd som jeg.

Men da min dagpenge udløber inden 1. juli er jeg med i suttekludspuljen Akutjobkandidat – woo-fucking-hoo!
Rettere: Woo-fucking-BOO!
For de steder der leger barmhjertig samritaner og har akutjobfolket som første prioritet, (blandt KBH kommune, Staten og sikkert også en lang række andre offentlige instanser), der er jeg først med i puljen når jeg rammer skærelinjen: “Du har nu kun 13 uger tilbage” og så vil der ryge et automatisk brev ud fra min a-kasse og jeg kan søge dem om at få papir på, at den er god nok, jeg er akutjobkandidat.

Akutjob er vel nok en dejlig opfindelse, en fin lille sutteklud som politikerene kan klappe sig selv på skulderen over og sige: Hvor er det dejligt at gøre noget godt.

Indtil da: Jeg kan søge jobbene med mærkatet og blive positivt overrasket, når altså det drejer sig om de offentlige stillinger.

Så på en eller anden måde, har jeg følelsen af at have spildt 11 måneder, dog ved jeg godt at de 11 måneder plus de 6 foregående i løntilskudsstilling giver noget på erhvervserfaringskontoen og jeg rent faktisk kan noget – det skal jeg så forsøge at overbevise mig selv om, når selvtilliden dykker til det absolutte nulpunkt.

Så jeg ved godt hvad jeg skal bruge tiden på allerede fra nu af: Søge job, søge job, søge job og finpudse CV’et – det er jo kun et lille år siden at jeg sidst var i den situation.

For jeg o-r-k-e-r ikke dagpengesystemet!

 

6 Responses to Cand.akutjob

 1. Carina says:

  Åh, jeg føler med dig!

  I din situation valgte jeg at blive vikar. Nogle af tjanserne krævede ikke megen hjernekapacitet, men det betyder alverden at have nogen at sige godmorgen til – og så er det i sig selv en tilfredsstillelse, at det ikke er Dr. Phil, der udgør éns primære sociale netværk i dagtimerne.

  Mit vikarbureau er gået konkurs nu, men skulle jeg begynde igen, ville jeg f.eks. forhøre mig hos Moment og rekrutteringsbureauerne.

  Og så glæder jeg mig lidt over, at du får en pause fra dit faste “godmorgen” til DSB. Selv om det er en ringe trøst, når toget skiftes ud med Jobnet, er den del i hvert fald god for dig.

  Klem!

 2. Sacha says:

  Jeg har helt klart verdens bedste veninder – udråbstegn.

  Vikar og rekrutteringsbureauer står også på min liste af muligheder, det er dumt at udelukke muligheder.

  DSB byttet ud med jobnet, det er nærmest et byt lige over… :S

 3. Tine says:

  Argh, en møg situation!!

  Håber du kan finde et vikarjob eller bare et aller andet, så du kan få arbejdet de sidste timer ind. Det er jo vitterlig kun 1 måneds fuldtidsarbejde. Håber det lykkes, så du ikke skal kæmpe med kontanthjælp. Dagpenge er trods alt lidt bedre:-)

 4. Paulsen says:

  Det undrer mig gevaldigt at systemet er skruet sådan sammen. Overvej lige hvis du manglede 37 timer.. En hel uge for at kunne få flere dagpenge.. Det ville fandme være endnu mere stenet.. Og er fuldt ud muligt at kunne ske for nogen..

  Jeg håber du får fundet noget og eftersom jeg selv skal sidde og kigge efter job, så kunne jeg godt tænke mig at se dit CV (som tilbudt på FB), kan jo ligeså godt kigge for to, når jeg alligevel er i gang 🙂 Og ellers kan vi vel Skype sammen til marts, såfremt du ikke skulle være kommet i job inden da (hvilket jeg ellers bestemt håber på), så kan vi snakke ansøgninger, opslag etc.

 5. Charlie says:

  Åh nej altså! Kunne de da ikke lige beholde dig en lillebitte måned mere så du kunne blive nulstillet i systemet :-s
  Jeg krydser fingre for at du hurtigt finder noget nyt – og måske endda noget der ikke kræver timevis i tog hver dag 🙂

 6. Sacha says:

  @Tine.
  Jeg er klar på (næsten) hvad som helst og vikartjanser er bedre end dagpenge selvfølgelig indenfor hvad mine skavanker kan klare.

  @Paulsen.
  Ja, systemet er tungt og tosset, jeg er ikke et sekund i tvivl om at bureaukratiet koster knaster.
  Finder lige CV’et til dig, altid godt at få friske øjne på noget jeg langt fra er tilfreds med, synes mit CV er som tegnede jeg mig selv… som en tændstikmand 😀

  @Charlie.
  Jeg har i princippet haft tre kontrakter og det er grænsen, man må max have tre perioder inden en fastansættelse.
  og tak, håber også at du må have noget held med dine ansøgninger og ja, togturen kommer jeg ikke lige til at savne.
  Men jeg tager hellere i mod et job der kræver tid i tog end at gå arbejdsløs, men en fastansættelse er helt klart mit ultimative mål. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.